Zagrebački liječnici pjevači

24.04.2012

Muški pjevački zbor "Zagrebački liječnici pjevači" dio je Hrvatskoga liječničkog glazbenog društva, Hrvatskoga liječničkog zbora. Osnovan je 1971. godine na inicijativu dr. Viktora Boića sa ciljem da se među liječnicima razvija ne samo stručna nego i kulturna glazbena djelatnost. Stručno vodstvo preuzima na početku poznati hrvatski glazbenik, zborovođa te glazbeni pedagog prof. Rudolf Matz, koji zbor vodi do 1974. Od tada pa sve donedavno zborom je ravnao prof.dr.sc. Mijo Bergovec, internist-kardiolog. Posljednjih nekoliko godina zborom ravna dr. Leonard Bergovec.
Prvi predsjednik zbora bio je prof.dr. Josip Zergollern, ortoped. Od 1982. do prije 4 godine, predsjednik zbora bio je prof. dr. Milan Ferković, neurolog kad ga na toj funkciji nasljeđuje prof. dr. Mijo Bergovec.


Posebnost zbora je u tome da mu cjelokupno članstvo, uključujući dirigente, čine liječnici raznih specijalnosti, doktori dentalne medicine, te studenti medicine i dentalne medicine. Tijekom proteklog razdoblja zbor je imao preko 400 nastupa prigodom stručnih i društvenih skupova liječnika i stomatologa (kongresi, simpoziji, proslave obljetnica), na mnogim dobrotvornim koncertima, posebno za djecu stradalu u ratu i obnovu porušenih objekata, kao i na brojnim priredbama od općeg društvenog značaja.


Zbor je nastupao u brojnim gradovima Lijepe naše ali i izvan Hrvatske (Ljubljana, Maribor, Geneve, Zürich, Trst, Berlin, Mainz, Hamburg, Fondi, Rim, Graz, Budimpešta). Zbor je u svom dosadašnjem postojanju imao brojne nastupe nastupe na radiju i televiziji, a snimio je i 6 nosača zvuka.
Sa Zagrebačkim liječnicima pjevačima povremeno su nastupali priznati hrvatski glazbeni umjetnici, primjerice Ivanka Boljkovac - sopran, Ruža Pospiš-Baldani - mezzosopran, Josip Lešaja - bariton, Luciano Batinić- bas, Vice Vukov, Josipa Lisac i drugi.


Zbor na svojem repertoaru njeguje djela hrvatske i svjetske sakralne i svjetovne glazbene baštine. U posljednjih desetak godina u repertoar su uvrštene i skladbe zabavnog karaktera (evergreeni) domaćih i stranih autora. Posebno zadovoljstvo predstavlja da imaju na programu i skladbe liječnika, npr. dr. Andre Torkvata Brlića, dr. Nikice Kalogjere,prof.dr. Nenada Grčevića i drugih.


PROGRAM
1. Lipe
stihovi: D. Domjanić; glazba: R. Matz
2. Dobra večer ružo moja
dalmatinska, arr. D. Fio
3. Die Nacht
F. Schubert
4. Najdražem bregu
V. Hursa / J. Kaplan
5. Ave Maria
J.S.Bach/Ch.Gounod / arr. N. Kalogjera
6. Bliže o Bože moj
trad. / arr. Marko Bergovec
7. Where you there
trad. / arr. W. Goodell
8. Zbor sužnjeva - Coro di Schiavi
iz opere "Nabucco", G. Verdi
9. Sjercem Pakajanym
P. I. Čajkovski
10. Dorma Bain
A. Bezzola
11. La Vergine degli Angeli
iz opere "Moć sudbine", G.Verdi - arr. Nikica Kalogjera
12. Jezero petsto sedamdeset tretje
R. Matz
13. U boj, u boj
iz opere "Nikola Šubić Zrinski", Ivan pl. Zajc
14. Bože čuvaj Hrvatsku
D. Britvić/Đ. Maršan, arr. N. Kalogjera

 

Solisti:
dr. Željko Jurašinović - tenor
Nina Kobler - sopran
Recitator
dr. Ivan Kos
Glasovirska pratnja - dr.sc. Marko Bergovec
Dirigent - dr. Leonard Bergovec



Pročitajte još iz rubrike - koncerti:


Sljedeći unos:
Ponedjeljak , 06.02.2012
USUSRET VALENTINOVU


Prethodni unos:
Petak , 28.12.2012
Novogodišnji koncert


Arhiva članaka - koncerti
Sa današnjim danom smo objavili 100 članaka na web stranicama u kategoriji koncerti!
Pregledajte sve objave