DANI SMIJEHA 2020.

23.06.2020

Dani smijeha ove će se godine održati od 23. do 27. lipnja. Hrvatski dom Vukovar pripremio je četiri predstave. Cijene ulaznica po predstavi: parter 40 kuna, balkon 30 kuna. Svaka predstava počinje u 21 sat. Broj i raspored mjesta u publici uskladit će se s preporukama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

 

Raspored:

 

UTORAK, 23.6. u 21 sat

Kazališna družina FORT FORNO: JEDNA OD SESTARA, humorna monodrama u izvođenju Katice Šubarić, redatelj Robert Raponja

 

SRIJEDA, 24.6. u 21 sat

Kazalište Moruzgva i Gradsko satiričko kazalište Kerempuh: CABARET “PREKO VEZE”, autor teksta i redatelj Ivan Leo Lemo                           

 

PETAK, 26.6. u 21 sat

Kerekesh Teatar: POD HITNO NA HITNU, autor teksta i režija Ljubomir Kerekeš                        

 

SUBOTA, 27.6. u 21 sat

Hit Teatar: UDAVAČE, autor teksta Matko Elezović, ražija Mario Kovač

 

Više o predstavama:

 

Kordelija Paladin: JEDNA OD SESTARA, humorna monodrama

Igra: Katica Šubarić  

Redatelj: Robert Raponja

Oblikovatelj vizalnog identiteta: Davor Molnar

Zašto smo  zbog ljudi kojima je nepojmljivo naše biće osuđeni skrivati svoje unutarnje svjetove, istinu o sebi? Čemu strah od toga da nećemo uspjeti zadovoljiti potrebe drugih ljudi, da nećemo ispuniti očekivanja onih do kojih nam je nam je jako stalo? Studentica Irena dubinski traga za odgovorima na ova pitanja u humornoj monodrami „Jedna od sestara“  Kordelije Paladin.

Kao i drugi  mladi dvadesetih godina, Irena je pred  izborom životnog puta  i profesije, koja će joj najbolje odgovarati i dovesti je  do ispunjenja njenih snova i do socijalne afirmacije.  Izbor nije lak, mada ona veoma dobro zna što želi, ali  roditelji, kao što to često biva, njen izbor smatraju lošim i  neracionalnim.  Roditelji su takvi jer žele najbolje za svoje dijete, naravno, najbolje što  se djeci možepoželjeti  je - unosno zanimanje. Problem je u tome, što je Irena nadarena za literaturu , a oni koji nisu posebno nadareni ne znaju što je to žeđ za prekoračenjem granica i napuštanjem pravila prosječnosti.

Mnogi mladi vode prave bitke sa onima koji se o njima brinu i koji ih financiraju, kako bi se ostvarili, i osmislili svoje živote na jedini pravi način - ostvarenjem svog idnentiteta.

Sedam različitih žena: mamu, sestre, bake i prijateljice  u ovoj humornoj monodrami utjelovljuje jedna glumica.

 

Ivan Leo Lemo: CABARET "PREKO VEZE"

Redatelj: Ivan Leo Lemo                              

Igraju: Mila Elegović/Ines Bojanić, Jelena Miholjević/Ana Begić, Ana Maras Harmander/Mirela Videk  Hranjec, Linda Begonja /Petra Dugandžić /Anita Matić Delić

Svi se stalno bune da je u našoj zemlji sve moguće isključivo “preko veze”, ali u isto vrijeme, ti isti koji prigovaraju takvom kretanju kroz sustav, “povući će veze” za bržim i efikasnijim ostvarivanjem svojih potreba ili ambicija. Preko reda i redoslijeda žurimo i laktamo se kroz životne hodnike zaboravljajući zakon nad zakonima koji kaže - ono što nam pripada, to nam nitko ne može oduzeti, a ono što nam ne pripada, to nam nitko ne može dati!

U ovom našem cabaretu pratimo bizarne priče četiri žene iz Zagreba ( jedna od njih je gradonačelnica ) koje su se “preko veze” našle tamo gdje im nije bilo mjesto. A kada su dobile sve što su htjele, pukle su ko petarda i shvatile da nemaju ništa. Ovo je, zapravo stand up cabaret o četiri živčana sloma koja su naše protagonistice dovele do katarzičnog zaključka da je život “preko veze” - bezveze.

Kao što i sam naslov implicira, ova je predstava u formi cabareta, dakle svojevrsne apartne komedije koja izravno, oči u oči, ili stand up-ovskom šakom u trbuh, publici priča priče koje parafraziraju, hiperboliziraju i komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. To su fabule koje se pletu nitima “veza i vezica”. Vidjet ćemo je li “život preko veze” bezveze.

Naravno, društveno politička stvarnost je samo celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede koje naši ženski likovi prolaze. Zapravo, na duhovit način opisujemo urnebesne živčane slomove koji su ove scenske persone proživjele i preživjele te iz njih izašle jače. Također, ovaj cabaret će, na svoj način, obraditi i odnos Splita i Zagreba, dva najveća hrvatska grada u čijim se sličnostima i razlikama susreću Mediteran i Mitteleuropa.  Naime, jedna od junakinja je Splićanka u fotelji zagrebačke gradonačelnice. Važan aspekt ovog cabareta je i jezik. Splitski žargon (mapiran na zagrebačkim lokacijama), verbalna je glazba na kojoj će plesati emocije, stanja i raspoloženja naših junakinja. Kao i svaki punokrvni cabaret, i ovaj će biti koktel politike i erotike.

Naše scenske patnice predstavljaju se stand up monolozima tijekom kojih se odvijaju i dramske scene s ostalim glumicama iz predstave koje u tim scenama glume razne likove iz pojedinih priča. Njihove su priče tarantinovski  bizarne i almodovarsovski melodramatične. Svaka priča, tj. monolog završava burlesque točkom.

Trajanje: 90 minuta

 

Ljubomir Kerekeš: POD HITNO NA HITNU

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Igraju: Jan Kerekeš, Goran Koši, Darko Janeš, Draško Zidar, Ljubomir Kerekeš

U našoj hitnoj prevladavaju manje hitni slučajevi. Više se radi o bukvalnim slučajevima hitnosti, baziranih na vlastitom mišljenju tumačenja bolesti. Iznenadni napadaji bolesti kao i nedefinirana stanja organizma, zajedno sa nepoželjnim nuspojavama klijentele, razlogom su odigravanja ovog više milog nego nemilog događaja. S medicinskog aspekta, korisnici koji se zatiču u prostoriji hitne medicinske skrbi, ne raspolažu poviješću bolesti, već raspolažu vlastitom dijagnozom, samo-uvjerenjem i dozom razočaranja u zdravstveni sustav.

Trajanje predstave: 80 minuta

 

Matko Elezović: UDAVAČE

REŽIJA: Mario Kovač

KOSTIMI: Elvira Ulip

GLUME: Jan Kerekeš, Matea Elezović Brdar, Erna Rudnički

Najnovija predstava HIT TEATRA britkim i zaigranim humorom svjetla reflektora baca na moderna vjenčanja i propitkuje široku lepezu različitih svadbi, kao i višeslojne razloge koje pojedince dovode do onog ‘sudbonosnog da’. Od romskog vjenčanja s osebujnim običajima i pravilima, vjenčanja iz vedra neba luckaste bakice u poznim godinama koja se na vječnu ljubav zaklinje u blještavom Las Vegasu, pa sve do jedne neobične svadbe iz koristi radi financijskog poticaja OPG-a, čak petnaest šarolikih likova iz svakodnevnog života koji je uvijek pun (ne)ugodnih iznenađenja utjelovljuje izvrstan trio – Jan Kerekeš, Matea Elezović Brdar i Erna Rudnički – donoseći hipnotizirajuću magiju kazališta koja će vas i zabaviti i zamisliti. Jer humor je uvijeku trendu.

 











Pročitajte još iz rubrike - Kazalište:


Sljedeći unos:
Utorak , 16.06.2020
TAMO GDJE TUGA SPAVA


Prethodni unos:
Srijeda , 03.06.2020
KRALJ UMIRE u Hrvatskom domu


Arhiva članaka - kazalište
Sa današnjim danom smo objavili 303 članaka na web stranicama u kategoriji kazalište!
Pregledajte sve objave