SVEČANA VEČERA U POGREBNOM PODUZEĆU

06.02.2014

Kazalište "Mika Živković" iz Retkovaca gostuje u Hrvatskom domu Vukovar s popularnim komadom Ive Brešana SVEČANA VEČERA U POGREBNOM PODUZEĆU u režiji Marka Sabljakovića - u četvrtak, 20. veljače 2014. u 20 sati. 

 

"Groteskna tragedija Svečana večera u pogrebnom poduzeću nastala je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme kada je bivša zajednička država već krenula putem svog propadanja. U doba nastanka drame bilo je zabranjeno razmišljati o mogućnosti njezina raspada te je čak i aluzija na tu moguć¬nost smatrana hrabrim korakom. Brešanova Svečana večera tek je načelno određena vremenom zbivanja. Metafora raspada velikog političkog sustava je tek prva razina mogućeg scenskog čitanja ove groteskne tragedije dok mnogo važniji i zanimljiviji sloj „čitanja“ Svečane večere u pogrebnom poduzeću govori o lju¬di¬ma tog podneblja koji se u dvadeset godina nisu mnogo promijenili, niti će se mnogo mijenjati u vremenima koja dolaze. Njihov susret s varljivim okolnostima svjetskog tržišta kapitala te groteskan i tragičan ishod tog susreta ovu dramu čini zanimljivom današnjem gledatelju.

 

Svečana večera u pogrebnom poduzeću, uz Hamleta u selu Mrduša Donja, jedna je od najvećih dramskih uspješnica Ive Brešana. I večera i poduzeće iz naslova, a prema adaptaciji retkovačkih kazalištaraca smješteni su u današnju malu (zapravo neodređenu) provinciju u koju stiže povratnik, Amerikanac hrvatskog podrijetla koji je „preko bare“ navodno zaradio čitavo bogatstvo. U nadi da će od povratnika iskamčiti „kapitalnu investiciju“ u „lokalne resurse“, ali prije svega u vlastite džepove, apartmanom u kojem je odsjeo kreće se prava mala procesija lokalnih „moćnika“. Predvodi ih direktorica po¬greb¬nog poduzeća Mira, a u stopu ju prate predsjednica stranke na vlasti (ne saznajemo koje) Kozlana i načelnica općine Jasminka zvana Jaka. Amerikanac Gršković odlučuje kupiti grobnicu talijanske obitelji Della Scala čiji sin Michelangelo još uvijek navodno luta svjetskim bespućima, a sklapanju tog „posla stoljeća“ žestoko se protivi Miko, čovjek koji sve upozorava da zbog vlastite pohlepe čine grešku ogromnih razmjera… Uskoro to postaje jasno i ostalima jer se stvari ne odvijaju onako kako je planirano…"

 

 









Pročitajte još iz rubrike - Kazalište:


Sljedeći unos:
Utorak , 18.02.2014
BREŠAN I DOMAĆI POKUŠAJ


Prethodni unos:
Petak , 31.01.2014
NEMOŠ POBJEĆ OD NEDJELJE


Arhiva članaka - kazalište
Sa današnjim danom smo objavili 307 članaka na web stranicama u kategoriji kazalište!
Pregledajte sve objave