Jona, jesi li shvatio?, 2012.

15.12.2012

Igrokaz za nemalu djecu i djetinjaste odrasle. 

 

"Mi mrzimo njih, oni mrze nas - to je najnormalnije!"

 

Preporučena dob publike: 10+

 

Igraju i animiraju lutke:

OGNJEN PETKOVIĆ (Jona)
ŽELJKO MANDIĆ (drvo, Barba, kit, bijela ribica, kralj, bršljan)

KATJA PETROVIĆ/JELENA SUŠAC (Inana, kit, crvena ribica, bršljan, crv)

Autor teksta: DALIBOR JURIŠIĆ. Režija: DALIBOR JURIŠIĆ i OGNJEN PETKOVIĆ. Režija lutaka – osnovna scenografska ideja – asistentica redatelja: JELENA SUŠAC. Scenografija, kostimografija i lutke: KRISTINA MARIĆ. Autori glazbe: SRĐAN ĆUK (GENERAL WOO) i HRVOJE MARJANOVIĆ. Dizajn svjetla: MATEJ NADOVSKI. Dizajn zvuka: GORAN KRZNARIĆ. Producentica: IVANKA MILIČIĆ. Izrada kostima: MARGITA IVANKOVIĆ. Izrada scenografije: LAZAR HORVACKI, MIJO MARIĆ, SAŠA VUKOVIĆ.

 

 

U svijetu "zavađenih" nacija, naroda, država, društava... najjednostavnije je onima koji ne misle svojom glavom i ne osjećaju svojim srcem, nego neprijateljstvo i mržnju uzimaju, preuzimaju ili poduzimaju zdravo za gotovo. Što bi bilo kad bi takav jedan pojedinac dobio viši nalog da spasi suprotni tabor, i to od onoga u čije ih ime ne podnosi? Kako bi se to prelomilo u njegovoj jednostavnoj glavici?

Jona, jesi li shvatio? igrokaz je za nemalu djecu i djetinjaste odrasle napisan prema biblijskoj Knjizi o Joni. (Ne)običnom klincu Joni Bog iznenada naloži da prenese spasonosno upozorenje Ninivi, glavnom gradu Asiraca. "To je najnormalnije", reći će Jona o tome što mrzi Asirce kao što i oni mrze njegov narod, pa će se u skladu s tim odlučiti na nemogući bijeg od svojeg Boga. Na tom mahnitom putu živcirat će ga luckasto drvo koje priča viceve o bršljanu i crvu, plovit će sa sumnjivim starim mornarom, progutat će ga veliki kit, sam će pojesti dvije vragolaste ribice, upoznat će asirskog kralja i neutješno se zaljubiti u jednu Asirku…, ali hoće li na kraju shvatiti što mu se dogodilo i što je učinio, hoće li iz svega toga nešto naučiti?

Ova prema sastavu ekipe dosad najviše vukovarska predstava Scene Martin Hrvatskog doma nastala je na inicijativu Ivanke Miličić.

 

Svečana premijera: 15. prosinca 2012. u Hrvatskom domu Vukovar