Otvorena izložba "Hrvatsko ratno vojno i policijsko znakovlje"

16.11.2023

U srijedu, 15. studenoga 2023. godine u 14 sati u Hrvatskom domu Vukovar upriličeno je svečano otvorenje izložbe kolekcije Josipa Crnjca "Hrvatsko ratno vojno i policijsko znakovlje". 

 

Prigodnim riječima okupljenima se obratio Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara te je ujedno i otvorio ovu vrijednu izložbu.

Otvorenju izložbe nazočio je i Dubravko Duić, član Savjeta za branitelje župana Vukovarsko-srijemske županije. 

 

Stožerni narednik Josip Crnjac rođen je u Vukovaru. Sudionik je Domovinskog rata kao pripadnik specijalnih postrojbi MUP-a, a kasnije i Zbora narodne garde. Zarobljen je i u logoru je proveo 188 dana. Po izlasku iz logora ponovno pristupa Ministarstvu unutarnjih poslova gdje radi do umirovljenja 2003. godine. Sudionik je vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep, Bljesak, Oluja te reintegracije Hrvatskog Podunavlja. 

 

Josip sakuplja vojne oznake i na taj način njeguje uspomene na postrojbe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. Njegova kolekcija sadrži ukupno 1700 platnenih i 138 metalnih oznaka. 

 

Ova jedinstvena zbirka vrijedan je doprinos očuvanju sjećanja na Domovinski rat i sve neznane heroje koji su, noseći ovo znakovlje, sudjelovali u njemu.

 

IZLOŽBA JE DIO PROGRAMA OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991. te je otvorena za sve posjetitelje do četvrtka, 23. studenoga 2023. godine u Hrvatskom domu Vukovar. 

 

 

Foto: Miroslav Šlafhauzer/Grad Vukovar

















Pročitajte još iz rubrike - Izložbe:


Sljedeći unos:
Srijeda , 27.03.2024
DUBRAVKO DUIĆ DUNJA - PER CRUCEM AD LUCEM


Prethodni unos:
Srijeda , 15.11.2023
Hrvatsko ratno vojno i policijsko znakovlje - izložba


Arhiva članaka - izložbe
Sa današnjim danom smo objavili 67 članaka na web stranicama u kategoriji izložbe!
Pregledajte sve objave