FILM: ISTRAŽITELJ

17.10.2023

SINOPSIS:

 

Vladimir Dzuro bio je prvi češki istražitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i uhićenje tadašnjeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Arkan. Zajedno s Dzurom krećemo u obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina. 

 

U maniri realističnog kriminalističkog trilera otkrivamo detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca. No, trideset godina nakon završetka rata "haška pravda" još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje onima koji su prošli najgore. 

Ako se naše društvo i dalje odbija suočiti s najmračnijom stranom rata, kako da se ljudi koji i danas žive u mjestima zločina okrenu budućnosti i ostvare mirni suživot i suradnju sa svojim susjedima i sugrađanima drugih nacionalnosti?

 

 

FESTIVALI I NAGRADE:

JIHLAVA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL - svjetska premijera, FIPADOC, ZAGREBDOX, MILLENIUM DOCS AGAINST GRAVITY, UNDERHILLFEST.

 

 

FINANCIJSKI PODRŽALI: Češki filmski centar, Hrvatski audiovizualni centar, Ured za kulturu Grada Zagreba, Vukovarsko-srijemska županija.





Pročitajte još iz rubrike - Film:


Sljedeći unos:
Subota , 28.10.2023
HARRISONOVO CVIJEĆE


Prethodni unos:
Utorak , 08.08.2023
KINO POD ZVIJEZDAMA, 8. - 11. KOLOVOZA U 21:00


Arhiva članaka - film
Sa današnjim danom smo objavili 58 članaka na web stranicama u kategoriji film!
Pregledajte sve objave