KAKO GLUMITI NORMALNOG ČOVJEKA

07.06.2019

KAKO GLUMITI NORMALNOG ČOVJEKA, stand up komedija Marija Filipija, gostuje u Hrvatskom domu Vukovar u petak, 7. lipnja 2019. godine u 20 sati. Ulaz je slobodan.

 

Moja predstava „Kako glumiti normalnog čovjeka“ je zapravo priča o tome kakve se smiješne scene događaju čovjeku koji nakon gubitka nekih dijelova tijela ponovo pokušava biti „normalan“. To je moja osobna priča, dakle subjektivna i nema pretenzija da bude opća priča o svima kakvu je zapravo nemoguće napisati, jer mi branitelji smo kao i inače ljudi vrlo različiti. Ipak imamo neke zajedničke temelje po kojima smo svi isti. Ti temelji su vjera, domovina, obitelj, jezik i kultura. Cijelu predstavu neprestano pratim smiješnim pričama iz vlastitog života. Predstavu prati i vizualna prezentacija. Mijenjaju se slideovi s pisanim porukama, fotografijama ili video zapisima.

 

 

Ovu predstavu zapravo je pisao moj život i to više od četvrtine stoljeća, odnosno od dana mog stradanja. Pa ipak, sam ne bih došao na ideju da napišem takvo djelo i da ga još osobno izvodim. U tome je ključnu ulogu odigrao Boris Svrtan koji je prvobitno zamislio kolaž-predstavu sastavljenu od priča hrvatskih branitelja. Ali stjecajem okolnosti ja sam jedini doista napisao priču koja se dopala Svrtanu pa me je ohrabrio da ju doradim u cijelu monodramu. Kada sam to učinio i izveo ju Svrtanu i još nekim prijateljima, Svrtan se je pozitivno izrazio i o mojim glumačkim osobinama što me je oduševilo. U pjevanju sam „kod kuće“ jer to radim cijeli život.

 

Nakon toga nije trebalo puno nagovarati žabu da skoči u vodu i počeo sam predstavu javno izvoditi najprije premijerno u „Lisinskom“, a onda u Okučanima, Sisku, Virovitici, Novoj Gradiški, Kutini, na festivalu kršćanskoga kazališta u Zagrebu i na posljetku u sceni „Vidra“ također u Zagrebu. U međuvremenu predstava se je razvijala u skladu s iskustvima odnosa s publikom. Iz nje sam polako sve više izbacivao ozbiljne političke teme, a dodavao nove smiješne zgode koje je donosio život, tako da je na kraju ispala stand-up komedija pomiješana s glazbom. Jedini ozbiljni dijelovi su oni u kojima spominjem nepravdu, depresiju, Isusa i molitvu. (Mario Filipi)



Pročitajte još iz rubrike - Kazalište:


Sljedeći unos:
Srijeda , 05.06.2019
ČEKAONICA U LOVASU


Prethodni unos:
Subota , 29.06.2019
DANI SMIJEHA 2019.


Arhiva članaka - kazalište
Sa današnjim danom smo objavili 309 članaka na web stranicama u kategoriji kazalište!
Pregledajte sve objave