PROJEKT SPOMEN-MUZEJA RUŽIČKA

20.10.2018

U subotu, 20. listopada 2018. na štandu u središtu grada ekipa Hrvatskog doma predstavila je svoj projekt Spomen-muzeja Ružička, odnosno mini laboratorij za koji je Hrvatski dom od PPD-ove Zaklade Novo sutra dobio donaciju u iznosu 60.000 kuna. U Ružičkinoj kući instalirat će se mali kemijski laboratorij u kojemu će se 2019. godine početi održavati edukativne radionice.

 

Više o projektu:

 

Projekt Spomen muzej Ružička 

 

U ovoj, 2018. godine završava se punih deset godina od obnove rodne kuće nobelovca Leopolda Lavoslava Ružičke. Iako je prije Domovinskog rata u ovom prostoru postojao spomen-muzej posvećen nobelovcu, od obnove do danas on nije obnovljen. Inače, obnovom kuće, uz prostor same kuće sagrađena je kongresna dvorana i nekoliko manjih prostora. Plan je bio da se sadržaji koji se tamo organiziraju posvete najprije djeci i mladima, a naravno i svim drugim korisnicima. 

 

Od obnove, završene 2008. godine, u ovom prostoru nastavlja se održavati Međunarodni znanstveno-stručni skup Ružičkini dani, koji ove godine obilježava 40 godina svoga postojanja. Kako bi znanost približili mladima, peti put za redom kao dio programa održavaju se i susreti mladih kemičara. Na tragu toga izrodila se ideja o postavljanju mini-laboratorija u kojem bi se provodili jednostavni kemijski pokusi za učenike osnovnih i srednjih škola. Cilj je popularizacija znanosti među mladima. Kako je prije Domovinskog rata, od 1977. godine postojao već prije spomenuti muzej, Gradski muzej Vukovar kao sljedbenik starog muzeja počeo je s radnjama na postavljanju stalnog muzejskog postava. Županijska turistička zajednica u svom projektu Zavičajnici od EU dobila je sredstva za postavljanje holograma Ružička. Spletom sretnih okolnosti sva tri dijela projekta kompatibilna su i zajedno daju jedan zanimljiv i atraktivan sadržaj koji će obogatiti ponudu posjetiteljima grada. 

 

Nositelji aktivnosti dijela koji se odnosi na postavljanje laboratorija – projekta Lako je zavoljeti kemiju - jesu Hrvatski dom Vukovar u suradnji s Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa i Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Najveći dio laboratorijskog namještaja i opreme bit će doniran od strane zagrebačkog fakulteta.








Pročitajte još iz rubrike - Novosti:


Sljedeći unos:
Ponedjeljak , 29.10.2018
PSST!


Prethodni unos:
Ponedjeljak , 29.10.2018
SVEMIRSKA ERA ČOVJEČANSTVA


Arhiva članaka - novosti
Sa današnjim danom smo objavili 278 članaka na web stranicama u kategoriji novosti!
Pregledajte sve objave