CINCO I MARINKO

10.05.2017

Predstava Sinjskog pučkog kazališta CINCO I MARINKO, prema tekstu Mate Matišića, gostuje u Hrvatskom domu Vukovar - u srijedu, 10. svibnja 2017. godine u 20 sati. Ulaz je slobodan!

 

Kad sam započinjao pisati o Cinci i Marinku, koji kao živi mrtvaci u mrtvačkom sanduku putuju u obećanu državu Hrvatsku, nisam ni slutio koliko će nam takvih putovanja u mrtvačkim sanducima pružiti stvarnost. Mrtvački sanduk postade najčešće prijevozno sredstvo kojim se dolazi do ostvarenja snova o vlastitoj državi. Lijepo legneš u lijes i eto te odmah u Lijepoj Našoj. Štoviše, putovanje u dobro skrojenome sanduku danas je privilegij i luksuz. Mnogi su te udobnosti bili lišeni, otputovavši u državu Hrvatsku prije njezinoga formalnog priznavanja, bez konfora lijesa. Umiranje se pretvorilo u povijesni stvaralački čin, a hrvatsko iskustvo smrti u temu čije će se varijacije još dugo pojavljivati pred nama u raznim oblicima, umjetničkim i dnevnopolitičkim – kaže o predstavi autor Mate Matišić.

 

Gastarbajteri Cinco i Marinko, očajnički željni obitelji, ljubavi i rodnog kraja, pokušavaju se dokopati domovine, ako već ne može drugačije, onda u mrtvačkom kovčegu. Cilj je dobivanje njemačke penzije koju bi kasnije, naravno živi, trošili. Dakako, na putu i u domovini nastaju svakakve peripetije. Ova je predstava svojevrsni smijeh apsurda, u svoj osnovni postav uključuje mrtve kao jednu od hrvatskih poslovnih mogućnosti: danas, kada svi pričaju o tzv. otvaranju prema svijetu, o našem uključivanju u Europu, stanovito je da ćemo mi u Europu najlakše ući u mrtvačkim kolima.

 

"Matišićevi likovi zapravo su junaci nigdine: između domovine u kojoj prebivaju duhom a rijetko i tijelom, i tuđine u kojoj žive samo tijelom, a duhom u nju nikada potpuno ne stignu."

 

Ta nigdina ili pripizdina prostor je tipično Matišićevske groteske za koju teško da može biti boljih i nadahnutijih tumača od Željka Viculina i Miljenka Vardića.



Pročitajte još iz rubrike - Kazalište:


Sljedeći unos:
, 14.05.2017
24. FESTIVAL GLUMCA


Prethodni unos:
Petak , 12.05.2017
FESTIVAL GLUMCA: VITEZ SLAVONSKE RAVNI


Arhiva članaka - kazalište
Sa današnjim danom smo objavili 307 članaka na web stranicama u kategoriji kazalište!
Pregledajte sve objave