DOMAGOJ JURČIĆ SREMAC

18.10.2016

Izložba slika Domagoja Jurčića Sremca otvara se u foajeu Hrvatskog doma Vukovar u utorak, 18. listopada 2016. godine u 18 sati. Izložba će biti otvorena do 1. studenog i može se razgledati radnim danima od 9 do 14 sati.

 

"Domagoj Jurčić SREMAC, rođen je 30. Prosinca 1971; u Geelong / Australija. Sa roditeljima se, kao osmomjesečna beba vrača u Vukovar gdje je odrastao i stekao osnovnoškolsko obrazovanje tijekom kojega se po prvi put susreće sa likovnošću. U Osijeku je završio srednju veterinarsku školu, te upisao poljoprivredni fakultet, ali prije fakulteta odlazi na odsluženje redovnog vojnog roka za vrijeme kojeg dolazi do rata na području Hrvatske. Napušta JNA i pristupa Zboru narodne garde, elitnoj 1. Brigadi „TIGROVI“. Za vrijeme Domovinskog rata prolazi sva ratišta u RH, a 2000; biva umirovljen u činu stožernog narednika. HRVI je 60%. Rat i njegova događanja nisu zatomila obiteljski gen za umjetnost u Sremcu, nego naprotiv, na poticaj g. Boška Kurteša, poznatog ogulinskog ljubitelja umjetnosti i osobnog prijatelja, 1996; odbacuje crtkanje koje ga je cijelo vrijeme rane mladosti i rata pratilo, nabavlja prve suhe pastele, papir i počinje slikati. Ubrzo postavlja prvu samostalnu izložbu, a pozitivne kritike ga tjeraju da krene dalje. U svom radu obrađuje gradske vedute gradova koji su mu pružili dom u danima rata, a ponajviše svog Vukovara. Također su česti dunavski motivi, te neizostavne čiklje. U poslijednje vrijeme se sve češće okreće motivima Šokadije; ljudima i životinjama koje ga okružuju, te običajima uz koje je odrastao. Konstanta su i religijski motivi jer je svojim djetinjstvom i obiteljskim odgojem Sremac vezan uz rad franjevačkog samostana u Vukovaru.

 

U dosadašnjem radu, Sremac je učesnik više kolonija od kojih izdvaja one u Paunovcu i Ernestinovu, te je više puta samostalno ili grupno izlagao, a slike su mu našle svoj dom širom svijeta. Iz svog dosadašnjeg rada naročito izdvaja radionice sa djecom u Pastoralnom centru sv.Bono koji se nalazi u sklopu franjevačkog samostana u Vukovaru. Član je HDLU Vinkovci, te Udruge „Petar Smajić“ u Ernestinovu." (Domagoj Jurčić Sremac)




Pročitajte još iz rubrike - Izložbe:


Sljedeći unos:
Petak , 11.11.2016
ZLATKO KALLE - RATNA FOTOGRAFIJA


Prethodni unos:
Subota , 08.10.2016
SLIKE I FOTOGRAFIJE ZA VODOTORANJ


Arhiva članaka - izložbe
Sa današnjim danom smo objavili 67 članaka na web stranicama u kategoriji izložbe!
Pregledajte sve objave