GRAD DUBROVNIK VUKOVARU

07.05.2016

Kao dio glavnog programa obilježavanja Dana grada Vukovara u Hrvatskom domu nastupit će Mješoviti zbor LIBERTAS iz Dubrovnika. Koncert GRAD DUBROVNIK VUKOVARU NA DAR održat će se u subotu, 7. svibnja 2016. godine. Početak je u 19 sati, ulaz slobodan.

 

MJEŠOVITI ZBOR LIBERTAS kao nastavak bogate kulturne baštine Grada Dubrovnika, ali i kao nezaobilazni dio dubrovačke kulturne ponude, osnovan je 1980 godine na inicijativu Luke Obradovića i pok. mo. Ivana Dražinića, prvog voditelja  zbora i dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, sa kojim zbor od samog osnutka usko surađuje.Pod  Dražinićevim vodstvom zbor djeluje do 1994 godine, kada rad s njim nastavlja prof.Niko Baća. U jesen 1995 godine na čelo zbora dolazi prof.Viktor Lenert, pod čijim je umjetničkim vodstvom znatno proširen repertoar, posebno skladbama za samostalne nastupe. Proteklih godina zbor je imao niz nastupa kako u Gradu tako i van njega. Posebno je važno spomenuti nastupe u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gostovanje zbora u Bariju,Raveni,Sorentu,republiciČeškoj, Rumunjskoj….. kao i niz nastupa na Dubrovačkom ljetnom festivalu, od kojih jedan od najvažniji onaj 1998 godine,koncert koji je izravno prenošen putem satelitske televizije. Veći projekt zbora bila je izvedba Kantate "Vječni grade sv.Vlaha" autora Pera Šiše, čija je praizvedba u veljači 2000  godine bila prenošena putem trećeg programa Hrvatskog radija,a snimljen je i tonski materijal istog djela za potrebe Hrvatskog radija,te izdan prvi samostalni CD album. Što je posebno važno za rad zbora, njime su ravnali poznati dirigenti;pok.M.Horvat,pok.L.pl.Matačić,P.Dešpalj,pok.A.Janigro,A.Nanut  N.Bareza i I.Đadrov, te se vrlo pohvalno izrazili o  pjevanju zbora i radu sa njim. Nepodjeljena su mišljenja glazbenih kritičara o Zboru,njegovoj vrijednosti, te stalnom napretku u kvaliteti glazbenog izričaja. Repertoar zbora je vrlo širok, sastoji se od skladbi kako klasičnog glazbenog opusa (duhovna glazba, operna glazba,moteti......),tako i svjetovnog  (dalmatinska i zabavna glazba). Ovi vrijedni amteri,  dobitnici su nagrade grada Dubrovnika za 1983, te nagrade Dubrovačko-neretvanske županije za promicanje kulture u Gradu, županiji,republici Hrvatskoj i inozemstvu, za 2000 godinu.  

 

VIKTOR LENERT nižu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je u dubrovačkoj Glazbenoj školi Luke Sorkočevića. Diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zdravka Cobenzla, 1976.godine. Od 1971. do 1994. godine član je Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a od 1994. djeluje kao profesor pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Dugogodišnji je voditelj dječjeg zbora "Dubrovnik". Od listopada 1995. godine je umjetnički  voditelj Mješovitog zbora "Libertas" i suradnik-dirigent Dubrovačkog Simfonijskog orkestra.


Pročitajte još iz rubrike - koncerti:


Sljedeći unos:
Subota , 09.07.2016
KONCERT: BEHAVE


Prethodni unos:
Ponedjeljak , 18.04.2016
KONCERTI GLAZBENE ŠKOLE


Arhiva članaka - koncerti
Sa današnjim danom smo objavili 100 članaka na web stranicama u kategoriji koncerti!
Pregledajte sve objave