KLAPA SINJ

04.05.2017

Klapa Sinj održat će koncert u Hrvatskom domu Vukovar - u četvrtak, 4. svibnja 2017. godine u 19 sati. Ulaz je besplatan, ali je potrebno podignuti ulaznice na blagajni Hrvatskog doma.

 

Koncert je dio programa obilježavanja Dana grada Vukovara 2017.

 

 

KLAPA SINJ

 

Već 30 godina Klapa Sinj poput izvora rijeke, ulijeva klapsku pjesmu u korito rijeke Cetine, a ona nošena snagom milijuna kapi vode s Dinare i Kamešnice, na svom putu od Sinja do Omiša oblikuje kanjon rijeke, i on oblikuje nju, prolazi Omišem i ulijeva se u naše Jadransko more. U tom čudesnom trenutku kad se pjesma dotiče s morem i širi cijelim svijetom, ona ne slabi nego kao za inat, postaje još jača, još izvornija, govoreći svima: Ja sam iz Hrvatske, ja sam iz Dalmacije, ja sam iz Zagore, ja sam iz Sinja! (I.M.)

 

Klapa Sinj utemeljena je 1982.g. od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku  klapsku pjesmu i promovira hrvatsku glazbenu baštinu u Domovini i inozemstvu.Stalan uspjeh kao rezultat upornog rada, te začudna stvaralačka darovitost glazbenog voditelja Mojmira Čačije, omogućili su da ovi majstori pjevači razviju prepoznatljiv način izvedbe i prilože naslijeđu neke nove skladbe.Rezultati dugogodišnjega rada i predanosti klapskoj pjesmi mnogostruko su okrunjeni pobjedama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih vrijedi izdvojiti:

- 18 odličja osvojenih na izvoru klapske pjesme, na «Omiškom festivalu»,

-  osvojeno prvo mjesto na međunarodnom festivalu u Veroni 1997.godine,

- osvojeno prvo mjesto za interpretaciju i ukupno drugo na međunarodnom Festivalu zbornog pjevanja u Pragu 1998.g,

- osvojeno prvo mjesto u konkurenciji između 65 sastava na  međunarodnom «a cappella» natjecanju  u talijanskom Bolzanu 2002.g.

- zadnji uspjeh Klape Sinj je nastup na 45. Omiškom festivalu u srpnju 2011.g. gdje je na večeri novih skladbi Klapa Sinj osvojila 1. mjesto-nagradu publike, a njen voditelj maestro Mojmir Čačija osvojio je 1. mjesto-nagradu žirija za najbolju pjesmu.

 

Klapa je uspješno gostovala diljem Hrvatske i Europe (Češka, Francuska, Italija, Mađarska, Njemačka, Portugal, Slovenija, Španjolska, Švicarska). Klapa je gostovala u travnju 2005. u Johanesburgu (J.Afrika), a u prosincu 2005.g. uspješno odradila turneju New York-Washington-Chicago(SAD). Klapa je sudjelovala i u projektu "Ne damo te pismo naša". U studenom 2007. godine klapa Sinj gostovala je u Beču(Austrija). Detaljan pregled rada Klape Sinj predstavljen je povodom proslave 25. godina osnivanja na svečanom koncertu u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu 4. listopada 2007. godine.Klapa Sinj dobila je prvu nagradu stručnog žirija na festivalu klapa "Jelsa od versa" u Jelsi 2015.g.

 

Klapa Sinj je do sada snimila 6 nosača zvuka i više zajedničkih, klapskih, glazbenih izdanja.Repertoar Klape Sinj sadrži obilje različitih izvornih napjeva kao i novouglazbljenih dalmatinskih pjesama.Dok ih slušamo, i mi osjećamo kako ljepota ljudskih glasova, tako posebnih i različitih, stvara začudan sklad.Klapa Sinj uistinu dokazuje da čarolija glazbe može, makar za tren, učiniti ovaj svijet boljim.

 

U Klapi Sinj pjeva 11 pjevača:

- prvi tenor: Stipe Breko

- drugi tenor: Frano Filipović-Grčić, Dinko Šarić, Ivica Breko

- bariton: Boris Žanko, Mario Đidara, Mojmir Čačija

- bas: Ante Milun, Ivica Mastelić, Dario Sablić, Ivan Milun

 

Predsjednik: Ivica Mastelić

Glazbeni voditelj: maestro Mojmir Čačija



Pročitajte još iz rubrike - Novosti:


Sljedeći unos:
, 07.05.2017
150 GODINA HKGD DUNAV


Prethodni unos:
Četvrtak , 04.05.2017
IZLOŽBA POVIJESNIH FOTOGRAFIJA I PLAKATA SINJSKE ALKE


Arhiva članaka - novosti
Sa današnjim danom smo objavili 276 članaka na web stranicama u kategoriji novosti!
Pregledajte sve objave