TRAGOVI - izgubljena sjećanja

22.04.2017

Izložba TRAGOVI - IZGUBLJENA SJEĆANJA autorice i kustosice Marija Šarić Ban otvara se u Hrvatskom domu Vukovar u subotu, 22. travnja 2017. godine u 19:30 sati.

 

Na izložbi će biti predstavljen izložbeni dio projekta "Sjećanje na prošlost i buđenje sadašnjosti i tragovi – izgubljena sjećanja": 25 ilustracija iz knjige "Ono što nestaje, Nošnje jadranskih planina i otoka" Ludwiga Salvatora von Habsburga (1904) i kostimografske skice, fotografije te 5 kostima iz kazališne predstave "Stoše od foše ili ti Kate Kapuralica" HNK Zadar. Sastavni dio izložbe je kratki film cjelovitog izložbenog postava (sve izložbe do sada sa svim artefaktima).

 

U sklopu međugradske, međuregionalne i međužupanijske suradnje predstavljamo izložbeno edukacijski projekt Tragovi- izgubljena sjećanja. Nositelj projekta Narodni muzej Zadar, u suradnji s Državnim arhivom u Zadru (DAZD), Kazalištem lutaka Zadar i Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, organiziranjem izložbe u Vukovaru u suradnji s Hrvatskim domom Vukovar predstavlja ukupnost baštine kulturnih institucija Zadarske županije i Grada Zadra koja pokazuje povijesni kontinuitet u kulturnom, umjetničkom i političkom životu.

 

Tema izložbe: Hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u kazališnoj kostimografiji i odijevanju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

 

Koncept izložbi se oslanja na priče o predmetima svakodnevne ili posebne upotrebe uz njihovu sažetu povijest te njihovu novu funkciju. U slučaju ove izložbe to je knjiga iz koje predstavljamo slike nošnji koje su pokretač za formiranje ovakve tematike i za dalju inspiraciju i upotrebu. Izložbeni projekt se bavi istraživanjem i dokumentiranjem, izlaganjem i educiranjem na području suvremene likovne i kazališne umjetnosti u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru i šire. U njemu se obrađuje građa iz zaboravljenih kazališnih fundusa i arhiva, muzeja , te privatni predmeti  svakodnevnih predmeti koji imaju osobnu važnost , a mogu postati elementi arhiva, muzeja ili  kazališni objekti.





Pročitajte još iz rubrike - Izložbe:


Sljedeći unos:
Ponedjeljak , 21.08.2017
KARIKATURE U VRIJEME VFF-A


Prethodni unos:
Srijeda , 08.03.2017
SLIKE I SKULPTURE


Arhiva članaka - izložbe
Sa današnjim danom smo objavili 67 članaka na web stranicama u kategoriji izložbe!
Pregledajte sve objave